Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílý nebo hnědý cukr? co myslíte?

 

 

 

Bílý neboli rafinovaný řepný cukr u nás až donedávna neměl konkurenci. Tmavým variantám jsme začali přicházet na chuť teprve v posledních letech. 

bily-cukr.jpg

Oslnivá bělost toho nejobyčejnějšího cukru si opravdu ber

e svou daň - během procesu rafinace přichází o veškeré vitaminy a minerály. Na druhou stranu je chuťově neutrální a v kuchyni prakticky nezastupitelný. Pokud tedy ony cenné látky načerpáte jinde, není důvod ho tam čas od času nepustit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukru, který nebyl zbaven nečistot (tedy neprošel rafinací) se říká surový. Jeho znakem je hnědá barva různé intenzity, podle množství a druhu příměsí. Hnědá barva tedy nemusí být výhradním znakem třtinového cukru, může jít i o nerafinovaný cukr řepný.  

 

Z cukrové řepy se vyrábí i přírodní hnědá varianta. Až na barvu s ním však nemá mnoho společného.


 

Výjimkou je řepný c

ukr dobarvený a dochucený třtinovou melasou - ten už má k pravému třtinovému blízko. Setkat se ale můžete i s cukrem, který všechny dobré věci jen zdatně předstírá a ke „správné“ barvě mu pomohla trocha karamelového sirupu. Cenově se hnědý řepný cukr pohybuje někde mezi nejlevnějším bílým a poněkud dražším třtinovým (třtinový cukr je zhruba třikrát dražší než klasická krupice).

Melasou obohacená řepa je pochopitelně o něco dražší než ta nerafinovaná či „karamelová“. Právě cena může být vodítkem, jak od sebe při nákupu jednotlivé druhy hnědého řepného cukru odlišit.

Třtinový cukr:

hnedy-cukr.jpg

Nejznámější ze skupiny „neřepných“ cukrů je právě cukr třtinový. Dnes ho vnímáme jako exotického bratránka našeho bílého prášku, který je k dostání v každé večerce na rohu. Než však byl v Evropě otevřen první cukrovar na výrobu cukru z kořenů rostliny Beta vulgaris (což bylo někdy na začátku 19. století), platil tu za jasnou jedničku. I když byl drahý (bezvýhradně se dovážel) a jeho spotřeba malá.

Nejtmavší cukry jsou tedy vůbec nejzdravější - obsahují například značné množství vápníku, hořčíku, železa nebo vitaminů skupiny B -, což ale neznamená, že by se po nich netloustlo. Dobrou pověst má na rozdíl od cukru bílého i další z řady hnědých cukrů - cukr palmový. S tím z cukrové třtiny jej pojí z

ajímavá chuť i množství biologicky cenný látek, proces jeho výroby má však mnohem blíž k medu či javorovému sirupu.

„Získává se z mízy nejrůznějších druhů palem, případně ručním sběrem nektaru z jejich květů,“ říká michelinský šéfkuchař a dodává: „Výsledný cukr pak může být sypký jako hlína, rozemletý na prach i tvrdý jako kámen.“ Barva, konzistence, chuť a sladkostse údajně liší várka od várky - i pokud jde o stejného výrobce; záleží na druhu palmy, době sklizně a teplotě, při které byl nektar zpracován.

Je tedy na vás jaký cukr si vyberete nebo jaký vám více chutná.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Reading the fresh blood pressure guidelines

AnofsWoold,28. 7. 2018 16:51

Pression arterielle est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-cialis-pas-cher-france/